Internacional

CANVI HISTÒRIC A L'ILLA

Cuba ja té nou president: escollit Miguel Díaz-Canel

L'Assemblea Nacional de Cuba va triar al successor de Raúl Castro amb el 99,83% dels vots. En el seu primer discurs, va afirmar que el mandat rebut pel poble "és donar continuïtat a la Revolució cubana en un moment històric i crucial". I va aclarir que Raúl Castro “encapçalarà les decisions de major transcendència per al present i el futur de la nació".

Viernes 20 de abril de 2018 | 18:51

Miguel Díaz-Canel, fins ara primer vicepresident del Govern, va ser triat ahir president de Cuba per l’Assemblea Nacional de l’illa en substitució del general Raúl Castro, qui es retira del poder després de dotze anys al capdavant del país, però que, en paraules del nou president, "encapçalarà les decisions de major transcendència per al present i el futur de la nació".

El nou mandatari va ser ratificat amb el 99,83 % dels vots de l’Assemblea Nacional del Poder Popular, segons les dades ofertes davant la càmera per la presidenta de la Comissió Electoral Nacional, Alina Balseiro.

Díaz-Canel va afirmar en el seu primer discurs com a president del país que el mandat rebut pel poble "és donar continuïtat a la Revolució cubana en un moment històric i crucial", marcat pels "avanços en l’actualització" del model econòmic i social del país, en una intervenció que va arrencar amb paraules d’homenatge i reconeixement a la generació històrica que va fer possible la Revolució.

"Serem fidels al llegat de Fidel Castro, líder històric de la Revolució i també a l’exemple, valor i ensenyaments de Raúl Castro, líder actual del procés revolucionari", va dir Miguel Díaz-Canel, qui va llegir el seu discurs dempeus en la tribuna d’oradors del parlament, al que va acudir vestit amb vestit gris i corbata vermella.

Díaz-Canel va recordar que amb la constitució de la nova Legislatura de l’Assemblea culmina un procés de "elevada significació política", al mateix temps que va defensar el sistema electoral de Cuba on no caben "la politiquería ni el frau".
Al costat de Díaz-Canel, va quedar també escollida la resta dels membres del Consell d’Estat (màxim òrgan de govern), amb el veterà Salvador Valdés Mesa com a primer vicepresident de l’illa.

El grup de cinc vicepresidents estarà integrat per l’"històric" Ramiro Valdés; el ministre de Salut Roberto Morales; la controladora general, Gladys Bejerano; la directora de l’Institut de Recursos Hidràulics, Inés María Chapman; i la presidenta de l’Assemblea provincial de Santiago, Beatriz Johnson. El Consell d’Estat està compost a més per altres 23 vocals i un secretari, càrrec en el qual repetirà Homero Acosta.

Després de la proclamació dels resultats, el president del Parlament, Esteban Lazo, va convidar al mandatari entrant a ocupar el seu nou lloc en la Presidència de l’Assemblea, lloc des d’on Díaz-Canel va brindar a Raúl Castro una salutació militar i una altra abraçada.

Amb l’elecció assegurada de Díaz-Canel seria la primera vegada des de la Revolució de 1959 en la que el govern de Cuba no estarà en mans de la generació que va dirigir l’Exèrcit Rebel i va prendre el poder l’1 de gener d’aquell any. No obstant això Raúl Castro conservarà una gran quota de poder al capdavant de l’Exèrcit i del Partit Comunista, l’únic que permet la Constitució cubana.


Temas relacionados

Miguel Díaz-Canel   /   En Català   /   Reformas en Cuba   /   Raúl Castro   /   Cuba   /   Internacional

Comentarios

DEJAR COMENTARIO